– Et angrep på oss

Regissøren av teaterstykket «Ways of Seeing» oppfattet hendelsene ved huset til daværende justisminister Tor Mikkel Wara som et angrep på dem.

Pia Maria Roll Jessen vitnet onsdag under rettssaken mot Laila Anita Bertheussen i Oslo tingrett.

Teaterstykket der huset til Wara og Bertheussen ble filmet er forklart som bakgrunnen for hele saken der Waras samboer nå blant annet står tiltalt for trusler mot demokratiet.

Aktor Frederik Ranke ville vite om hun gjorde seg noen tanker da det første hærverket ble gjort på samboerparets hus på Røa i Oslo.

Roll Jessen forklarte at det kom etter et intervju i Morgenbladet med en av skuespillerne i stykket i begynnelsen av desember 2018.

– Der sier hun at ingen ville gå til husene for å gjøre kvalm. Vi tenkte det var en iscenesettelse som var rettet mot oss, forklarte Roll Jessen.Ble sikre

Etter at Bertheussen i november 2018 ble bedt om å forlate forestillingen i Black Box Teater og senere fulgte opp med et leserinnlegg i VG, begynte hendelsene mot huset i Vækerøveien.

– Har du vært i kontakt med Bertheussen i andre sammenhenger, ville aktor vite.

– Nei, jeg har aldri snakket med henne og faktisk aldri sett henne før, sa teaterregissøren som så lenge på tiltalte før hun startet sin forklaring.

Roll Jessen trakk spesielt fram et foredrag hun holdt på Oslo Fotokunstskole da hun og Ketil Lund, som hadde en rolle i teaterstykket, holdt et foredrag.

– Jeg hadde lys i ansiktet og så henne ikke, men fikk vite at hun skal ha filmet der. Det er den dagen det brenner i søppelkassen. Fra da av er vi ganske sikre på at det er henne, sa hun.Nytt angrep

Tiltalte startet rettsdagen med et nytt angrep på Politiets sikkerhetstjeneste, som hun igjen beskyldte for tunnelsyn.

Hun fikk også spilt av et kort opptak fra et overvåkingskamera i Sverige der hun har på seg munnbind når hun betaler i kassen i en butikk. Dette var ment som et motsvar til Rankes utsagn om at hun viste risikovilje ved å bryte karanteneregler under pandemien.

Etter å ha holdt et innlegg om at hun har stilt opp frivillig og vist samarbeidsvilje fra hun ble siktet, forlot hun salen for å følge Roll Jessens vitneprov fra et annet rom.

(©NTB)