Seksten år gamle Ruben har gitt ut sin første sang

Musikkindustrien har tiltrukket mange unge, spesielt innen sjangeren rap. Kulturfabrikken i Sortland tilbyr et musikkstudio hvor hvem som helst kan spille inn og produsere sanger. Seksten år gamle Ruben Ystmark, under artistnavnet Y$t0, er en av de mange som har benyttet seg av denne muligheten, og publiserte den første sangen sin 30. januar.

Fortell litt om bakgrunnen din.

–Er fremdeles ikke helt sikker på om jeg er født i Trondhjem eller Stokmarknes, men halvparten av familien bor nede i Trondhjem, mens den andre halvparten bor her oppe i Sortland, som vil si meg, mora, og faren. De er skilt ikke sant, og nå skal mora flytte ned til Trondhjem-gjengen.

Hvilken sjanger vil du si musikken din tilhører?

–Det er jo rap da, litt sånn Sisco/Pop Smoke-stil, det er ganske rått.

Hvem inspirerte deg til å lage musikk?

–Vil si det var Sisco, tenkte bare at musikken hans var så kul og tenkte at jeg kunne lage noe slikt selv.

Hvor lenge har du skrevet rap, og hvorfor?

–Shit ass, jeg har skrevet en stund. Vel i starten skrev jeg bare rap for jeg hadde lyst, bare til meg selv liksom, grunnen til at jeg fortsatte med det var for at en av kompisene mine gjorde det. I en periode hadde jeg en pause fra det, men jeg startet opp igjen snart etter.

Si litt om hvordan du skaper musikk.

–Hver gang jeg er sur eller lei meg, skriver jeg ned noe, går til studioet for å adde noen beats, og vipps så blir det en fire sang av det.

Er det noe spesielt du vil formidle med teksten?

–Vet ikke helt, «Viva La Vida» var litt cap, men noe var sant liksom. Så det jeg har lagt ut til nå er ikke noe deep, men hvem vet hva som kommer.

Hvem hadde du helst åpnet en konsert for?

–Må nok være Sisco, garantert. Det hadde vært sinnsykt kult!

Hvem hadde du helst samarbeidet med da?

–Sisco eller 129-noen av gutta fra sør hvert fall.

Hva venter i fremtiden?

–Jeg blir sikkert å fortsette med musikk, bare kødde litt rundt med det liksom, men det er ikke sånn at jeg har musikklinja på første, jeg skal jo gå Akvakultur. Musikk er jo liksom en sidehobby, noe som er greit å ha.

Har du planlagt å legge ut mer?

–Ja, det kommer mer, så bare stay tuned!