Det du trenger å vite om ps5

Den pågående kampen mellom Xbox og Playstation har kommet inn i et nytt kapittel, nå mellom PS5 og Xbox Series X. VI har i en tidligere reportasje omtalt Xboxen, nå skal vi ta en titt på den nye spillmaskinen til Sony.

Stor. Veldig stor.

Du har kanskje gjort opp et bilde i hodet ditt av hvor stor PS5’en er, og en ting skal være sikkert-den er større enn det du tror. Dette monsteret er hele 26 cm dyp, 10,4 cm bred, og 39 cm høy. Dette vil si at den er 9 cm høyere (eller bredere, alt etter) enn Xboxen.

Sony har tydeligvis blitt inspirert av Picasso da de designet PS5’en. Med sitt abstrakte design er den den tvert motsatte av Xbox Series X, som har rette linjer og en konservativ form.

Alle fikk seg en overraskelse da de fant ut at det svarte stoffet på midten av konsollen er det samme som ble brukt på PS3’en, altså en blank og relativt myk plast. Denne plasten ser kanskje fin ut på dag en, men vil etter kort tid bare bidra til å trekke til seg støv og skit.

Sony har forklart ideen med designet i en lang video, og ideen bak det er å bidra til kjøling. PS4 hadde varmeproblemer, noe som alle eiere vet, og dette ville Sony forhindre. Og det har de klart, konsollen stiger bare noen få grader.

Ser vi bort i fra designet, er det meste som forventet. På framsiden finner vi en utløserknapp for det optiske drevet, samt en av/på knapp, og USB-A- og USB-C kontakter, mens man har et litt større utvalg av USB innganger på baksiden.

Sony har selvfølgelig fått på plass en HDMI 2.1-kontakt bak, noe som i teorien kan gjøre at man kan spille på enten 8k eller 4k, med 120 FPS. Vi venter enda på flere spill som kan kjøre dette, men blant annet Cold War og Fortnite er kompatible med dette.

Fresher opp

Da Microsoft valgte å videre bringe den gamle meny-tradisjonen, har Sony utviklet sin videre. Nå er menyen kanskje enda mer oversiktlig enn på tidligere versjoner, og absolutt penere å se på.

Når man er inne på et spill, kan man trykke på PS knappen, og vipps er du tilbake i menyen, hvor du blant annet får info om spillet du spiller.

Kontroller

Sony bestemte å kvitte seg med de gamle DualShock kontrollerene, og det nye navnet er DualSense. I motsetning til Xbox, har de endret designet helt og holdent. Knappedesignet er så å si det samme, men det er nå kommet en av og på knapp for mikrofonen.

Layouten er blitt litt «ru», og selve kontrolleren har fått litt bedre passform, og oppleves nå som en blanding mellom gamle PS4 og Xbox kontrollere. Noen vil like dette, mens andre vil savne det gamle kantete designet til kontrolleren.

Rask, men ingen «quick resume»

Både Microsoft og Sony har snakket om hvor god ytelsen skal være i de nye konsollene, ikke bra den rå grafikken, men også hastigheten til lagringsmediene.

Overføringshastigheten til PS5, svimlende 5,5 GB/s, skal være omtrent dobbelt så rask som Xboxen.

Lastetiden til den nye PS5, og da spesielt på PS5 optimaliserte spill, er betydelig raskere enn til PS4. Siden man kommer så kjapt inn på spill, merker man knapt fraværet til quick resume. Men det er klart det hadde vært rått med denne konsollegenskapen.

Lite lagringsplass

Det er ikke noe tvil om at SSD-en til PS5 er lynrask, men den har sterkt begrenset lagringsplass. I praksis har man bare 667 GB til råde, noe som er cirka 200 mindre enn Xboxen, og utviding av lagringsplassen ser mørk ut.

Sony har nemlig fortalt at man kan få visse utvidelser, men de har ikke spesifisert hvilke kort man kan bruke. Dette kommer i en fremtidig oppdatering, men til da må man klare seg med 667 GB.

Iskald og stille

Uansett hvor mye testere har utfordret PS5’en, har man ikke fått temperaturen merkbart opp. Den er kjøligere enn Xbox Series X, men bråker litt mer. Det er ikke slik at man merker viften da man spiller, men fokuserer du på lyden er den ganske merkbar.

Konklusjon

PS5 er en fantastisk konsoll. Den oser av «next gen» både innvending og utvendig. Det er delte meninger om det helsprø designet, men en ting er sikkert- det ser nytt ut.

Den er lynrask, grafikkene er nydelige, og det nye grensesnittet er vakkert.

Så kommer det store spørsmålet: hva er best av de to nye konsollene?

Svaret er todelt. De to selskapene har valgt to forskjellige tilnærminger til årets konsoller.

På dag én kan det virke som Sony har vunnet, med sine splitter nye funksjoner, litt som et friskt pust.

Men om ett eller to år er situasjonen kanskje annerledes. Microsoft har tilrettelagt for en fremtidsvennlig konsoll. Da Sony krever rundt 700-800 kr for hvert spill, trenger du bare gi en hundrelapp i måneden for «Game Pass», som sikrer deg tilgang til utallige titler.

Det er opp til deg selv å velge det du synes høres mest forlokkende ut.