Er Xbox series X verdt å eie?

10. November kom den nye Xboxen ut, og samme dagen ble den utsolgt. Planen til Microsoft var å lage markeds sterkeste konsoll; intet mere eller mindre. Har de lyktes? Så absolutt. Vi skal i denne reportasjen ta en liten titt på hvorfor denne konsollen fra himmelen er så imponerende.

Et spillbart kunstverk

Er du en som liker minimalistiske, moderne design? Da blir du å elske denne Xboxen. Som du ser på bildet under, er Xboxen rett og slett en prisme- et særdeles vakkert prisme vel og merke. I forhold til tidligere konsoller er Xbox Series X meget stor, med sine 30 x 15 x 15 cm, men i forhold til den nye Playstation er den liten. Generelt er Xbox veldig håndterbar med en jevn vektfordeling.

På fremsiden finner vi en USB-port og en tynn stripe man kan mate med DVD-er og Blu-Ray plater. Bak Xboxen finner vi en enslig HDMI-kontakt som støtter den nye HDMI 2.1 standarden, som gjør slik at man kan få 120 FPS sekundet, og naturligvis 4k-oppløsning. I tillegg finner vi to til USB-porter, åpning for minnekort, samt strømkontakt og Ethernet. Hele baksiden er omringet av symmetriske hull som trekker til seg kald luft for å avkjøle Xboxen, og den varme luften blåses ut gjennom kledelige hull på toppen av Xboxen. Gjennom hullene på toppen kan man skimte et grønt skjær, et nikk tilbake til den gamle Xboxen, hvor grønne stråler tøt ut av så å si hvert hull.

Raskeste i gamet

Altfor lenge har pc-gamere smykket seg med at PC-en deres er så mye raskere en alle konsoller. Nå kan de ikke være så sikker lenger, for Microsoft har utviklet en lynrask konsoll.

Du rekker ikke å hente deg en brus før Xboxen er på, og klar til å hoppe rett inn i et spill.

Quick Resume er kanskje den beste nye tingen med Xbox Series X. Forestill deg at du spiller et spill i det ene sekundet, og så blir du plutselig lei og hopper rett inn i et annet, akkurat hvor du sluttet dagen før: ja, dette har Microsoft gjort til virkelighet. Den maksimale ventetiden er 10 sekunder, og vipps er du der du sluttet.

De fleste spill, også de gamle, støtter Quick Resume.

Denne funksjonen finner man ikke hos Playstation 5.

Viften er ikke merkbar

Vi vet alle hvor irriterende det er når konsollen eller PC-en høres ut som om den skal lette hvert øyeblikk. Det har også Microsoft tenkt på, og resultatet er en knapt hørbar vifte.

Selv da man plasserer Xboxen på et trangt sted med lite plass for luft å komme til, stiger bare temperaturen med noen få grader, og støyen holder seg på «knapt hørbar»- stadiet.

Det kan hende det blir mer hørbart over tid da støvet trenger inn i maskinen, men utgangspunktet for en konsoll har aldri vært bedre.

Oppløsning, FPS, og nye spill

Hver gang en ny spill-konsoll blir sluppet, kommer det med et sett nye spill. Xbox Series X er like mye optimalisert for gamle spill som nye, og gir dermed helt nytt liv til gamle klassikere.

Series X byr dessverre ikke på mange nye spill, men de kommer nok.

Mange gamle spill får nytt liv med «enhanced» utgaven hvor oppløsningen blir pushet til 4k og 60 FPS, noe som er etterlengtet hos konsoller. Hvis ikke dette er nok, kan man spille enkelte spill på 120 FPS, noe som aldri har blitt gjort før.

Lagring

Xbox Series X kommer i utgangspunktet med 1 TB lagringsplass, men siden operativsystemet og de medfølgende appene tar opp cirka 200 GB, er det bare 800 GB igjen. De fleste spill krever mellom 100 GB til 200, noe som vil si at du ikke kan ha mer enn 8 spill.

Xbox selger derfor et ekstra minnekort, med en TB-lagringsplass. Dette høres jo alt for bra ut til å være sant- helt til man hører den stive prisen på 2.800kr.

Kontroller

Kontrollen til Xbox har fått ros for sitt nydelige og smarte design, og derfor følte ikke Microsoft nødvendighet for å gjøre noe revolusjonerende her. Annet enn at den har fått en mer «grippy» design på baksiden og skulderknappene, og samme styrekryss som Elite-kontrolleren. Vibrasjonene er også blitt mer nøyaktig.
Den mest merkbare endringen er dele-knappen, hvor du med et kjapt tastetrykk kan dele bilder eller starte sendinger.

En annen fordel med den nye Xboxen er at man kan bruke de gamle kontrollene, noe som sparer kjøperen for penger, og miljøet for unødvendig plast.

Konklusjon

Microsoft har særdeles godt. Da Xbox-One var en blanding mellom en smartassistent, dekoderboks, og spillkonsoll, er Series X utelukkende produsert for å nyte spillverden.

Den skrur seg på i løpet av sekunder, er lynraskt inn på spill, og lager ikke lyd. Designet er tidløst, og minimalistisk. Hva mer kan du be om?

Som Tek.no sier «En kraftig, lydløs og lynrask maskin som gjør det lekende lett å spille nye og gamle spill.»

Er det verdt å ha en Series X i samlinga si? Vi sier så absolutt.